6 jan. 2012

Timja har blivit rädd och feg

Ända sedan nyår har Timja betett sig konstigt. Hon är mycket mer försiktigt utomhus, blir rädd för konstiga saker och går med svansen mellan benen, ibland börjar hon darra utomhus och hänger sig i kopplet för att komma hem så snabbt som möjligt. Väl inne i lägenheten brukar det släppa och hon blir som "normal" igen, men även inomhus händer det att hon kryper in under bordet med svansen mellan benen. Jätteskumt. Vi försöker bete oss som vanligt, men något skumt är det ju.

Idag spydde Timja. 3 gånger. En gång på mattan, när vi väl torkade upp spydde hon upp resten av maten i vardagsrummet, sedan spydde hon tydligen rosa skum i duschen. Men svansen gick hela tiden och hon var pigg och alert, så något allvarligare var det nog inte. Vi håller dock inne på kvällsmaten idag, och så hoppas vi att hon blir bättre imorgon.

Nästa vecka är det återbesök hos veterinären. Hon får antibiotika för hennes svamp i öronen. Detta är ingen kul period för Timja!

Dock har det flyttat in en ny valp i området. Timja är mycket nyfiken på nykomlingen, men de har ännu inte hälsat!

Ps. Hela ängen nedanför är full av hundbajs - vi misstänker av samma hund då högarna (de är stora) ser typ identiska ut. HATAR FOLK SOM INTE PLOCKAR UPP EFTER SIG! FLYTTA TILL SKOGEN!

1 kommentar:

Anonym sa...

Min hund är skotträdd, vad kan jag göra?

Det du först och främst kan tänka på är att...

• Bestraffa aldrig hunden när den är rädd, det förstärker bara känslan att det finns något att vara rädd för.

• Pjoska inte med hunden eller försök lugna den när den är rädd, eftersom detta belönar det nervösa beteendet.

• Ignorera alla tecken på rädsla.

• Se till att hunden befinner sig på en trygg, säker och rymningsfri plats när ni misstänker att det kan förekomma smällare och/eller fyrverkerier.

• På ex. nyårsafton eller vid andra tillfällen när ni vet att det kommer att skjutas smällare och raketer, försök att placera hunden i ett välbekant rum. Dra ner rullgardiner och se till att hunden har leksaker och andra hemtama föremål kring sig. Hunden skall givetvis inte lämnas ensam!

• Spela musik.

• Ignorera själv smällandet och försök engagera hunden med lek och annan aktivitet.

• Låt om möjligt den rädda hunden vara tillsammans med en orädd hund den känner och går bra ihop med. Genom att leka med den orädd hunden kan du kanske övertyga den rädda hunden om att det inte är så farligt.


• Det finns även vissa preparat man kan ge till hunden för att öka den lugnande effekten, dock är det viktigt att man startar i god tid med detta för att det ska hinna få någon effekt, läs mer om detta nedan!


Vad kan jag använda mig av för att öka effekten?

Det finns två receptfria alternativ du kan använda dig av, Adaptil doftavgivare och Zylkéne. Du kan köpa båda dessa hos oss.


Adaptil doftavgivare innehåller det feromon den digivande tiken utsöndrar från juverområdet under digivningen. Adaptilferomonet påverkar valparna så att de vågar undersöka sin omgivning och ger dem en grundtrygghet i främmande situationer.

Adaltil doftavgivare har förmågan att påverka skotträdda hundar så de reagerar betydligt mildare på smällare och liknande.

För att hinna få full effekt att Adaptil är det viktigt att du...


• Kopplar in doftavgivaren redan runt Luciadagen.

• Placera doftavgivaren i det rum hunden vistas mest.

• På ex. nyårshelgen, komplettera gärna med Adaptilhalsbandet för att hjälpa hunden vid rastning/promenader utomhus.


Information hämtat ifrån:

www.ceva.nu

Vad är Zylkéne?

Den avslappnande och rogivande effekten av Zylkéne kommer ifrån den bioaktiva dekapeptiden alfa-casozeptin, som frammställs ur komjölk.

Zylkéne är utvecklat för att hjälpa hundar och katter att anpassa sig till ovana situationer. Behandling kan ske under både kortare och längre perioder.

Ytterligare rekommendationer hundmassage samt hör med Ylva om hon kan hjälpa Er. Jag har sett vilken effekt hon har på Ajax.
Kram
Anna

Skicka en kommentar